Vážení zákazníci, omlouváme se, naše prodejna je dočasně uzavřena z důvodu rekonstrukce. Osobní odběry na prodejně zatim nejsou možné, ale na eshopu můžete nadále objednávat. Děkujeme za pochopení. Vaše Kava Praha.
V tomto článku se dozvíte o jednotlivých druzích kávy, ze kterých můžete při nakupování vybírat. Sortiment našeho e-shopu obsahuje kvalitní zástupce všech těchto druhů. Neváhejte a najděte si Vaši novou oblíbenou kávu!
Fair trade, česky přeloženo jako spravedlivý obchod či férový obchod, je hnutí, jež si za cíl klade zlepšení podmínek producentů ze zemí třetího světa. Přispívá k udržitelnému rozvoji tím, že zabezpečuje práva drobných a znevýhodněných zemědělců a řemeslníků z rozvojových zemí a zajišťuje jim lepší obchodní podmínky.
Tato v posledních letech oblíbená značka dává zemědělcům z chudých regionů možnost dostat se z bídy a získat větší ekonomickou stabilitu. Koupí takto označených výrobků podpoříte zemědělce, jež dodržují lidská práva a chovají se odpovědně k životnímu prostředí.
V našem e-shopu nabízíme i klasickou zrnkovou kávu. Pro její získání jsou bobule sklizeny a následuje postup, při němž je odstraněna slupka a dužina plodu, aby se získalo to nejcennější: kávový bob. Tento proces se provádí dvěma způsoby: při takzvaném suchém způsobu jsou bobule očištěny a sušeny na slunci až po 4 týdny. Tento způsob je hojně využíván pro kávu Robusta. Druhou možností je takzvaný mokrý způsob, kdy jsou semena tříděna v tankách s vodou: nezralá či poškozená semena zůstanou plavat na hladině a zbytek je poté zbaven slupky a dužiny jedním z několika způsobů. Následuje pražení při teplotách až do 240 °C, při kterém boby karamelizací získají známou světle až tmavě hnědou barvu, chuť a vůni.
Tato káva prošla stejným způsobem zpracování, jako výše uvedená zrnková káva, ale navíc byla pro vaše pohodlí předem namleta. Tímto způsobem se reakční povrch zrna zvětší a při přípravě se tak uvolní větší množství látek a aroma. Díky kvalitnímu balení s ochrannou atmosférou si uchovává svou původní chuť a vůni i po dlouhou dobu.
Instantní káva je oproti mleté prochází dalším zpracováním a je řešením pro všechny, kteří mají na spěch, či si chtějí dopřát šálek kávy bez zbytečného zdržování. Její příprava je jednouchá a rychlá - stačí zalít požadované množství kávy horkou vodou. Ačkoliv skalní zastánci zrnkové kávy nepovažují instantní kávu za kávu v pravém slova smyslu, pro mnohé z nás se jedná o zajímavou alternativu. V Česku i mnoha dalších zemích se instantní káva těší velké oblibě.
Bio káva se pěstuje bez použití umělých pesticidů, herbicidů nebo chemických hnojiv. Tyto pěstební postupy napomáhají udržovat zdravé životní prostředí a čistou podzemní vodu. Po sklizni musí být kávová zrna zpracována v mlýnech a pražírnách s bio certifikací, aby mohla být prodávána jako certifikovaná bio káva. Oficiální certifikace vyžaduje, aby se farmy podrobovaly každoročnímu testování za účelem ověření toho, zda používají schválené postupy bio zemědělství.
Porcovaná káva, nebo také káva v POD či E.S.E (Easy Serving Espresso) balení je ideálním kompromisem mezi zrnkovou a instantní kávou. Jedná se o mletou kávu pro použití v kávovarech. Takto dodávaná káva vám zajišťuje správnou hrubost mletí a gramáž. Je dodávána v sáčcích, jež stačí jednoduše vložit do kávovaru a stiskem tlačítka získáte váš šálek kvalitní kávy.
Bezkofeinová káva se na celkové spotřebě kávy podílí asi 10%. Káva bez kofeinu chutná rozdílně, jelikož kofein ovlivňuje chuť i aroma kávy. Existují dva způsoby odstranění kofeinu – káva se buď namáčí ve vodě a poté vymývá látkou absorbující kofein, či se používá horké vody a filtrace. Oba procesy dokáží odstranit asi 97% původního množství kofeinu. Tato káva je tedy ideální pro jedince, jež jsou vůči kofeinu intolerantní, jako například lidé trpící nemocemi srdce.