Zrnková káva

Co je potřeba udělat proto, abychom mohli kávová zrna pro kvalitní, lahodnou a oblíbenou zrnkovou kávu dostat? Cesta k zisku kvalitních zrn není vůbec snadná. Po sběru hrubých zrn se musí odstranit skořápka, přebytečná dužnina, která zadržuje vodu a pergamenové slupky.

clanek-photo-03.png

Pokud jsou všechny výše zmíněné body splněny, nic nebrání tomu, abychom spatřili kvalitní kávová zrna. Tento čistící postup může být dvojí – ať už tzv. suchý způsob (povětšinou známý u zrn nižších jakostí), a tzv. mokrý způsob (zrna arabica).

Suchá varianta spočívá ve způsobu pravidelného třítýdenního prohrabávání na kamenných podlahách. Ono prohrabávání zabraňuje fermentaci a kvašení. Sušení probíhá za ostrého slunečního svitu. Po třech týdnech můžeme směle říci, že jsme získali zrnkovou kávu.

Druhý mokrý způsob je sice nákladnější, neboť se na něj používá specializovaných strojů, zachovává však více vlastností a kvalitu kávových zrn. Zde je odstraněna přebytečná vnější dužnina. Tímto vzniká slisovaný extrakt, který pak dále podléhá fermentaci. Takto upravená zrna se až v poslední fázi dávají sušit na slunce, následně se loupou. Následně dochází k pečlivému výběru bobulí tak, aby kvalita zrnkových káv byla co největší. Takto následná balení jsou odesílána do obchodů či pražíren. Z obchodů je k naší vysněné kávě už jen opravdu kousek. Zrnková káva se tak může na naše stoly dostat ať už v pražené, či nepražené podobě. Populárnější jsou většinou pražené kávy, neboť ty nepražené bývají více hořké.

Kromě podpůrných účinků na zdraví při požívání kávy dochází ke zlepšení nálady, které se dostaví prakticky okamžitě. Takže alespoň jeden šálek denně, na zlepšení nálady!

Trocha historie

První zmínky o tom, jak se zrnková káva dostala do Evropy pocházejí z první poloviny 16. století, když se španělští conquistadoři vraceli z kořistí zpět do Evropy. Právě z teplého jihu Španělska a Portugalska se dostávala káva dále do střední Evropy, kde postupně zaujímala pevné místo v životech privilegovaných vrstev. Postupem času se stávala společnosti dostupnější.